Onlangs heeft de staatsecretaris de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda 2025 aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierbij heeft hij echter ook een overzicht gegeven van de voorlopige inhoud van het belastingplan 2026 en een aantal losse wetsvoorstellen.
Onderdeel van deze plannen is een nieuwe normering voor de leasemarkt. Als het aan het kabinet ligt krijgen werkgevers (en ook de DGA) met ingang van 2027 te maken met een pseudo eindheffing van 52% (gebaseerd op de cataloguswaarde van de leaseauto) indien na deze datum privégebruik door de werkgever wordt toegestaan van een niet emissie loze auto. Het Kabinet beoogt met deze maatregel een versnelde overgang naar elektrische of waterstof auto’s te realiseren om zo aan haar uitstootdoelen te voldoen. Aangezien het hier gaat om een pseudo eindheffing (gelijk aan die bij de excessieve vertrekvergoeding en de WKR) lijkt verhaal op de (individuele) werknemer niet mogelijk. Voorts lijkt het kabinet er in dit voorstel aan voorbij te gaan dat leasecontracten een bepaalde looptijd hebben en niet zonder financiële gevolgen afkoopbaar of opzegbaar zijn. Verbieden van privé gebruik aan de betreffende werknemer lijkt wellicht een logische optie echter zonder ”overgangsperiode” of bieden van een mogelijkheid aan de werknemer tot omschakeling naar een emissie loze auto lijkt dit in de huidige krappe arbeidsmarkt ook geen haalbare optie. Ook de benodigde instemming vanuit de OR in verband met de benodigde aanpassing van het mobiliteitsplan is hierbij een te nemen horde. Ofschoon in het bovenstaande steeds is gesproken over een werkgever-werknemer relatie, zal ook de DGA (als “werknemer” van zijn eigen onderneming) door deze voorgestelde maatregel getroffen worden. Vanuit niet fiscaal perspectief rijst verder de vraag of de huidige Nederlandse elektrische infrastructuur deze versnelde omschakeling naar emissie loos rijden aankan en wat de budgettaire gevolgen voor de betreffende leasemaatschappijen zullen zijn.
Op dit moment is echter enkel nog sprake van een plan waarbij, bij behandeling in de Tweede Kamer, gehoopt mag worden op introductie van overgangsrecht waarbij op zijn minst bestaande leasecontracten per bijvoorbeeld ultimo 2025 worden eerbiedigt. Uiteraard houden wij u op de hoogte van verdere ontwikkelingen!