Welkom op ons nieuwsblog

2024 jaareinde aandachtspunten 30%-regeling

TAX 24034 Jaareinde aandachtspunten 30%-regeling Social post2

 

Nu de vakantieperiode langzaam weer teneinde loopt, brengen we graag kort een paar zaken met betrekking tot de 30%-regeling onder uw aandacht. We merken namelijk dat door de Belastingdienst op een aantal zaken meer aandacht wordt gelegd.

Salarisnorm 2024
Iedere werknemer die gebruik maakt van de 30% regeling in het jaar 2024 moet voldoen aan de salarisnorm. Dit betekent dat er een minimum geldt voor het fiscale loon. Voor 2024 bedraagt dit minimale bedrag € 46.107 voor een medewerker van 30 jaar of ouder respectievelijk € 35.048 voor medewerkers jonger dan 30 met een mastertitel. Als een werknemer niet aan deze norm voldoet in 2024 eindigt de 30%-regeling. Om er voor te  zorgen dat iedere werknemer zijn/haar 30%-regeling kan behouden, is het zinvol om nu reeds de salarisadministratie hierop te controleren. Vooral bij werknemers die in de loop van 2024 30 jaar zijn geworden is het belangrijk te controleren of zij nog aan de salarisnorm voldoen. Waar nodig kan nu nog tijdig actie worden ondernomen. Op die manier kan teleurstelling bij de betreffende werknemer worden voorkomen.

Aftopping salaris 30%-regeling
In 2024 is voor het eerste jaar sprake van een aftopping van het salaris waarop de 30%-regeling kan worden toegepast. Voor het jaar 2024 bedraagt dit maximum jaarsalaris € 233.000. Omdat wij in de praktijk merken dat diverse salarisadministrateurs/software moeite hebben om deze bovengrens op juiste wijze te verwerken, adviseren we graag om hierop nu reeds de salarisadministratie van de betreffende werknemer(s) te controleren. Indien nodig, kan een correctie dan nog tijdig worden toegepast en discussie/verrekening met de werknemer achteraf worden voorkomen.

Keuze partiële buitenlandse belastingplicht
Onder de 30%-regeling bestaat de mogelijkheid voor de ingekomen werknemer om te kiezen voor behandeling als ware zij/hij voor zijn/haar inkomen in Box 2 en 3 geen inwoner van Nederland. Door het uitbrengen van deze keuze in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kan door de betrokken werknemer een aanzienlijke belastingbesparing worden gerealiseerd omdat de grondslag voor de Nederlandse belastingheffing aanzienlijk wordt beperkt. Eind 2023 is besloten om met ingang van 1 januari 2025 deze regeling af te schaffen voor nieuwe gebruikers van de 30%-regeling. Voor werknemers die in december 2023 al gebruik maakten van de 30%-regeling geldt beperkt overgangsrecht: zij kunnen nog tot en met 2026 gebruik maken van deze tegemoetkoming.

Wij adviseren om bij het opzetten van nieuwe uitzendingen naar Nederland met de werknemer duidelijke afspraken te maken over de exacte toepassing van een netto inkomens- of zo genoemde tax equalisation afspraak om zo onvoorziene kosten achteraf voor u als werkgever te voorkomen.

Mogelijke wijzigingen in de regeling per 2025
Eind 2023 is besloten dat voor nieuwe gebruikers van de 30%-regeling (met ingang van januari 2024) een afbouwregeling geldt. Voor hen geldt dat de 30%-regeling gefaseerd wordt afgebouwd. Deze afbouw loopt in 3 periodes van ieder 20 maanden van 30% via 20% terug naar 10%. Daardoor is in feite geen sprake meer van een 30%-regeling maar van een 30-20-10%-regeling. Het nieuwe kabinet en diverse politieke partijen hebben inmiddels aangegeven deze afbouw niet wenselijk te vinden. Het is dan ook de  verwachting dat aanstaande Prinsjesdag wetgeving zal worden gepresenteerd waardoor deze afbouw wordt teruggedraaid. Uiteraard houden wij u hierover op de hoogte.

Indien u naar aanleiding van het bovenstaande vragen en/of opmerkingen heeft of nadere informatie wenst, aarzelt u dan niet om (vrijblijvend) contact op te nemen met Hans de Vries of Bart van Gool van onze Human Capital afdeling. Zij helpen u graag verder.

Taxperience heeft zorgvuldigheid in acht genomen bij het samenstellen van de informatie in dit artikel. Taxperience is echter niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade welke ontstaat door gebruikmaking van, het vertrouwen op of handelingen verricht naar aanleiding van de in dit artikel verstrekte informatie.