Welkom op ons nieuwsblog

Einde villa taks? Wat te doen?

1200x628

 

U heeft wellicht al iets vernomen over de zogenoemde villa taks. Wat houdt deze villa taks in en wat kunt u hier eventueel aan doen?

Hierna gaan wij nader in op de villa taks en ons advies om bezwaar te maken tegen deze belasting, aangezien die mogelijk in strijd is met het Europees eigendomsrecht.

Eigen woning forfait
Wanneer u eigenaar bent van een eigen woning wordt u geconfronteerd met het eigenwoning forfait. Dit is het bedrag dat als inkomen uit eigen woning wordt gezien en in uw aangifte inkomstenbelasting wordt bijgeteld bij uw inkomen in Box I.

Het eigenwoning forfait bedraagt 0,35% van de WOZ-waarde van uw woning. Echter wanneer uw woning een WOZ-waarde heeft van meer dan € 1.310.000 (woning waarde 2024) geldt een aanzienlijk hoger percentage, namelijk 2,35%.

Rekenvoorbeeld
Indien uw woning een waarde heeft van bijvoorbeeld € 1.750.000 geldt het volgende. Tot € 1.310.000 geldt een bijtelling van 0,35%. Dit komt neer op € 4.585. Over het meerdere wordt een bijtelling toegepast van 2,35% (2,35% * € 440.000 = € 10.340). Dit komt dus neer op een bijtelling van maar liefst € 14.925 in Box I!

Hierdoor gaat een substantieel gedeelte van de hypotheekrente aftrek teniet.

Huiseigenaren zonder hypotheek
Tot en met 2018 werd het eigenwoning forfait op nihil gesteld indien u geen hypotheek had op uw eigen woning. Dit hield in dat er geen inkomen werd bijgeteld. Echter vanaf 2019 wordt toch een eigenwoning forfait gefaseerd ingevoerd over een periode van 30 jaar. Bij een WOZ-waarde van € 1.750.000 en zonder hypotheekrente aftrek betekent dit een bijtelling van € 2.985. Dit bedrag stijgt jaarlijks met 33,33%.

Wat te doen met de villa taks?
Wat moet u nu doen met een woning met een waarde boven € 1.310.000 (woning waarde 2024)?

Waarom betaalt u eigenlijk meer belasting voor uw woning boven een bepaalde waarde?

De onderbouwing bij de invoering van de villa taks was vanuit de overheid dat vanaf een bepaalde waarde van een woning er sprake is van beleggen!

Deze onderbouwing en de gekozen grenzen (ooit gesteld op € 1.000.000) lijken een bepaalde mate van willekeur te kennen, waardoor deze wetgeving, net zoals de Box III wetgeving mogelijk onrechtmatig is.

Het advies is derhalve om bezwaar te maken tegen deze forfaitaire bijtelling. Er kan bezwaar gemaakt worden tegen alle openstaande belastingaanslagen.

Als aan het bezwaar tegemoet gekomen wordt, dan zou dat voor een woning van € 1.750.000 in 2024 een bedrag van € 8.800 aan bijtelling schelen in Box I.

Uiteraard is het niet zeker dat de Hoge Raad de villa taks afwijst, echter de meeste deskundigen op dit gebied verwachten dat de villa taks mogelijk hetzelfde lot wacht als de Box III heffing en dat deze belasting aangepast zal worden. Vandaar dat het raadzaam is om in ieder geval (ter behoud van rechten) bezwaar te maken tegen alle openstaande aanslagen.

Taxperience Family Business
Hierboven hebben wij kort uiteengezet dat wij u adviseren om bezwaar te maken tegen de zogenoemde villa taks, wanneer uw woning een bepaalde woning waarde overtreft (in 2024 € 1.310.000). Dit kan u een aanzienlijke besparing opleveren in Box I. Uiteraard kunnen wij u van dienst zijn met het bezwaar maken tegen de zogenoemde de villa taks.

 Indien u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs. Wij denken graag met u mee.

Dit document is opgesteld op 18 september 2024

Taxperience heeft zorgvuldigheid in acht genomen bij het samenstellen van de informatie in dit artikel. Taxperience is echter niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade welke ontstaat door gebruikmaking van, het vertrouwen op of handelingen verricht naar aanleiding van de in dit artikel verstrekte informatie.