Welkom op ons nieuwsblog

UBO-register tijdelijk op slot

Banners 1200x6282

Op 22 november 2022 heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat het UBO-register in haar huidige vorm een ernstige inmenging is in de grondrechten op eerbiediging van het privéleven en bescherming van persoonsgegevens. Dit wordt met name veroorzaakt doordat het register voor eenieder toegankelijk is (tegen een kleine vergoeding). Bepaalde persoonsgegevens kunnen gemakkelijk worden verkregen en daarna nog gemakkelijker worden verspreid.

Het UBO-register is daardoor vanaf heden tijdelijk niet meer toegankelijk zo blijkt uit de kamerbrief van minister Kaag. Voor u als UBO uiteraard goed nieuws. Uw persoonsgegevens kunnen nu (tijdelijk) niet meer worden geraadpleegd. Dit betekent echter niet dat de registratieplicht voor de UBO vervalt. Wanneer u de uiteindelijke belanghebbende bent van een onderneming en u heeft dit nog niet gemeld bij de Kamer van Koophandel, dan dient u dit alsnog te doen. Zijn er wijzigingen in de uiteindelijk belanghebbende, dan dient u deze wijzigingen ook nog steeds door te geven.

Minister Kaag zal in de komende dagen in samenwerking met betrokken partijen bezien wat de invloed van deze uitspraak op de lange termijn is voor het UBO-register in Nederland. Hierover is verder nog niks bekend.

Zie hier een uitgebreidere samenvatting van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Heeft u vragen naar aanleiding van de uitspraak? Neem dan gerust contact met ons op.