Welkom op ons nieuwsblog

Update Belastingplan 2021 - BIK

Banners 1200x62818

Op 5 oktober 2020 heeft de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst de Tweede Kamer verder geïnformeerd over de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). In deze Nieuwsflits leggen wij kort uit wat deze nieuwe korting voor u kan betekenen.


De BIK geeft de mogelijkheid aan bedrijven die loonheffingen afdragen, deze afdracht te verminderen met een deel van het bedrag dat zij in kwalificerende bedrijfsmiddelen investeren. De regeling zal gelden voor investering die u doet vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022.

De BIK zal twee schijven kennen waarbij het omslagpunt op een bedrag aan investeringen, te rekenen per inhoudingsplichtige, ter grootte van € 5.000.000 komt te liggen. Bij een investeringsbedrag onder de € 5.000.000 bedraagt de afdrachtvermindering 3% van geïnvesteerde bedrag. Voor het bedrag aan investeringen boven de € 5.000.000 wordt de afdrachtvermindering 2,44%.


Tevens gaan er twee drempels gelden. Allereerst moet het totaal aan investering per aanvraag minstens € 20.000 groot zijn en moet de investering per bedrijfsmiddel binnen de aanvraag minstens € 1.500 groot zijn.


Daarnaast mag de BIK tegelijkertijd met de reeds bestaande investeringsaftrekmogelijkheden worden gebruikt. U mag dus, bijvoorbeeld, zowel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als de BIK claimen. Hierdoor kunnen de voordelen snel oplopen. Zie hieronder een aantal rekenvoorbeelden.

Voorbeelden samenloop BIK met andere investeringsregelingen.png

Om praktische redenen wordt de regeling zo eenvoudig mogelijk gehouden. De BIK zal zowel in begrippen, toegang en procedure aansluiten bij de reeds bestaande investeringsaftrekmogelijkheden. Zo zal een aanvraag voor de BIK moeten worden gedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Tevens zal, om misbruik te voorkomen, de BIK alleen van toepassing zijn op nieuwe bedrijfsmiddelen. De eerste aanvraag kan gedaan worden vanaf 1 september 2021. U kunt per kwartaal eenmaal een aanvraag indienen.

Indien u van plan bent de aankomende jaren te investeren in uw onderneming of mocht u nog vragen hebben over de BIK neem dan gerust contact met ons op.

Let op: de hiervoor beschreven regeling kan nog aangepast worden want het parlement moet deze nog goedkeuren!

Klik hier voor printversie.